Home / Pelik / Jenazah wanita di tanam selama 13 tahun tak reput dan berbau wangi! inilah amalan ketika hidupnya

Jenazah wanita di tanam selama 13 tahun tak reput dan berbau wangi! inilah amalan ketika hidupnya

Kisah Nyata.Terkubur sdh 13 tahun tapi msh utuh jasadya,wangi semerbak , badan nya masih lembut kaya meninggal sehari ,padahal sudah 13 tahun. kjadian di Desa Adi Jaya Tebing Tinggi Tungkal Ulu Jambi.

Kemarin pagi 2 hari lalu..penggalian kuburanya…

Berdasarkan Musyawarah Keluarga, Makam Almarhumah yg sudah 13 Tahun dibongkar & dipindahkan ke Jakarta, agar bersebelahan dgn Makam Almarhum Suaminya.

Akhirnya Proses tsb dilakukn pihak keluarga dri jakarta dan sminggu yg lalu sdh lapor ke smua pihak.Dari jakarta sdh siap2 bawa kotak 1 mtr persegi, dikirain bakal bawa tulang belulang…aaaeee,

ndak taunya bgitu di bongkar mayatnya utuh dan wangi semerbak haruman minyak syurga, kain kapan tidak rusak hanya kotor sm tanah.papan penutup tdk rusak, badan nya masih lembut kaya baru mati sehari padahal sdh 13 tahun.

Kuasa Allah Subhanallah…Menurut Informasi warga…, semasa Hidupnya…, Almarhumah membangun & mendirikan Madrasah & Pesantren….., Subhanallah….

Semoga yg berkomentar Aamiin Dan bagikan dpt mengambil Ibrah dan mendapatkan husnul khatimah seperti Almarhumah….
Aamiin…

Boleh Di bagikan sebanyak banyak Nya.

 

DOA MAT! DALAM KEBAIKAN

Soalan: Apakah terdapat hadith berkaitan doa ini “Ya Allah, akhirilah pengakhiranku ini dengan pengakhiran yang baik”?

Jawapan :

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Antara tujuan utama penciptaan manusia adalah agar mereka mengabdikan diri sepenuhnya kepada Allah SWT. Di dalam al-Qur’an ada diceritakan bahawa dunia merupakan tempat persinggahan bagi setiap insan dan ia merupakan tempat untuk mengumpulkan amalan-amalan untuk dibawa ke alam akhirat iaitu tempat yang kekal abadi. Berdasarkan firman Allah SWT:

مَن كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الْآخِرَةِ نَزِدْ لَهُ فِي حَرْثِهِ ۖ وَمَن كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِن نَّصِيبٍ

[al-Syura:20]

Maksudnya: “Sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, Kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya; dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikan di dunia semata-mata, Kami beri kepadanya dari kebaikan dunia itu (sekadar yang Kami tentukan), dan ia tidak akan beroleh sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.”

Walaubagaimanapun, terdapat sebuah hadith yang menunjukkan bahawa setiap amalan itu dilihat atau dinilai pada pengakhiran hidup seseorang itu jika baik maka baiklah dan jika buruk maka buruklah. Hadith tersebut diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari di dalam sahihnya:

Sabda Rasulullah SAW:

وَإِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالخَوَاتِيمِ

Maksudnya: “Sesungguhnya amalan itu dilihat pada pengakhirannya.” [Riwayat al-Bukhari (6607)]

Berdasarkan soalan di atas, lafaz doa yang dimaksudkan adalah seperti ini:

اللَهُمَّ اخْتِمْ لنا بِحُسْنِ الْخَاتِمَة وَلاَ تَخْتِمْ عَلَيْنَا بِسُوءِ الخَاتِمَة

Maksudnya: “Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan pengakhiran yang baik) dan jangan Kau akhiri hidup kami dengan pengakhiran yang buruk.”

Setakat pencarian yang kami lakukan berkaitan status doa ini, maka kami nyatakan bahawa kami tidak mendapati atau menemui nas hadith daripada Nabi SAW berkaitan lafaz doa seperti di atas itu. Akan tetapi, di dalam doa terdapat keluasan dan boleh berdoa dengan apa jua meskipun lafaznya tidak di ajar oleh Nabi SAW selagimana makna doa tersebut adalah baik dan tidak bercanggah dengan agama.

Ini kerana, terdapat sebuah hadith yang makna hadith tersebut sama seperti lafaz doa di atas. Tambahan pula, hadith ini disahihkan oleh Imam Ibn Hibban yang mana ia menunjukkan bahawa Nabi SAW pernah berdoa agar diwafatkan dalam keadaan atau kesudahan hidup yang baik serta agar dijauhkan daripada kehinaan dunia dan juga azab api neraka.

Daripada Busr bin Arthoh berkata, aku mendengar Nabi SAW bersabda:

اللَّهُمَّ أَحْسِنْ عَاقِبَتَنَا فِي الْأُمُورِ كُلِّهَا، وَأَجِرْنَا مِنْ خِزْيِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الْآخِرَةِ

Maksudnya: “Ya Allah, perbaikkanlah kesudahan segenap urusan kami serta lindungilah kami daripada kenistaan hidup di dunia dan siksaan hidup di akhirat.” [Riwayat Ibn Hibban (949)]

Penutup

Kesimpulannya, doa merupakan salah satu ibadah yang hebat kerana ia berhubung terus kepada Allah SWT. Di samping itu, di dalam bab berdoa terdapat keluasan yang mana kita tidak semestinya perlu berdoa dengan doa yang diajar oleh Allah SWT di dalam al-Quran dan juga yang diajar oleh Nabi SAW di dalam hadith sahaja walaupun sebaik-baik doa atau lafaz doa adalah yang daripada Allah SWT dan Nabi SAW. Kita boleh berdoa dengan apa jua doa sekalipun selagimana makna atau maksud doa tersebut adalah baik dan tidak bercanggah dengan agama. Selain itu juga, kita juga perlu meraikan beberapa adab-adab, syarat-syarat dan garis panduan di dalam berdoa agar doa yang dipanjatkan itu merupakan satu doa yang berkualiti tinggi. Akhirnya, semoga Allah SWT mengurniakan kita semua pengakhiran yang baik serta menjauhkan kita daripada segala kehinaan sama ada di dunia mahupun di akhirat. Amin.

Wallahua’lam

 

 

paling hot!!

Pinjaman mudah untuk kaum wanita sehingga RM30,000

lihat apa yang berlaku bila geng-geng perempuan naik bas separa b*gel

perempuan cantik ‘dikenduri’ orang gaji selepas balik dalam keadaan Mabuk

Menteri PH rasic Hasut benci Melayu

Kecoh! tak mahu Anwar jadi PM Mahathir bawa BERSATU bergabung dengan UMNO?

Tiba-tiba jatuh sakit! netizen doakan Waytha Moorthy cepat meninggal

Video : kecoh! lelaki jerit nampak hantu di trafik light lihat apa yang berlaku selepas itu

Check Also

Video : detik-detik lelaki ini buang alat kelamin untuk jadi perempuan lihat apa yang berlaku!

Setiap yang dilahirkan didunia ini Allah telah menciptakan manusia sebaik-baik kejadian. Namun manusia yang diberikan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!