Home / Kesihatan / Kerap migraine rupanya ada cacing 10 cm dalam otak

Kerap migraine rupanya ada cacing 10 cm dalam otak

Sumber: Mirror & Dokter Sehat

Seorang remaja berusia 19 tahun sering mengadu kerap terkena migraine. Remaja bernama Wen Xiaoli terus melakukan pemeriksaan dengan doktor di Changsa, provinsi Hunan. Bagaimanapun, setelah melakukan scan pada bahagian kepala Wen, doktor terkejut apabila melihat cacing berukuran 10 cm panjang di bahagian otaknya.

kerap migraine rupanya ada cacing 10 cm dalam otak

Cacing yang masih hidup ini sudah berada pada otak Wen selama 2 tahun. Wen terkena infeksi larva cacing yang disebut sebagai spirometra erinaceiuropaei. Larva cacing ini masuk melalui tangan Wen yang terluka tatkala membersihkan katak yang ingin dimakan.

Menurut doktor yang merawat, infeksi yang terjadi pada Wen sangatlah jarang terjadi. Wen sangat beruntung kerana jika dibiarkan, sel-sel pada otaknya boleh mati dan membahayakan nyawanya.

sakit kepala bukan sahaja berlaku pada orang yang mempunyai masalah migrain, kini banyak penyakit yang telah berlaku dan melibatkan simpstom-simpstom sakit kepala yang kerap. Terdapat banyak jenis sakit kepala yang perlu anda tahu bagi mengenalpasti apakah sakit kepala yang anda alami justeru anda dapat mengubati sakit kepala anda.

Boleh kerap sakit kepala

Sakit kepala berlaku disebabkan oleh saraf otak yang terkesan kerana faktor pemakanan, rutin hidup harian seperti amalan hidup, penyakit yang dialami dan lain-lain lagi.
Punca Kerap Sakit Kepala

Sakit kepala sering berlaku kepada mereka yang mencecah belasan tahun sehinggalah dewasa. Perbezaan dari segi peringkat umur juga mempengaruhi punca-punca sakit kepala yang kerap mereka alami. Terdapat banyak sebab kenapa anda sering mengalami sakit kepala.

Antara kerap sakit kepala

Stress dan menghadapi tekanan di tempat kerja atau sewaktu belajar
Perut kosong dan tidak makan
Tiada tenaga dan kurang pengambilan gula
Tidak cukup tidur atau insomnia sepanjang malam
Tekanan darah tinggi dan juga berisiko mengalami hypertension
Makanan tidak lawas dan dihadam dengan sempurna
Sering terdedah dengan radioaktif teknologi seperti handfon, gadget dan sebagainya yang menyebabkan sakit kepala berlaku
Hormon tidak stabil dan kadang kala ia disebabkan tanda-tanda awal datang bulan
Ketagih mengambil minuman berkafein atau bikarbonat
Mempunyai alergi dengan ruang tempat, cuaca, bau dan segala persekitaran anda
Mempunyai sinus, penyakit demam, selsema dan sebagainya
Tanda-tanda awal hamil

kerap sakit kepala yang anda perlu tahu
Penyakit Sakit Kepala Yang Kerap Dialami Ramai

Kerana kerap sakit kepala

Sinus – Sakit kepala sinus ini sering terjadi disebabkan oleh radang, bengkak ataupun jangkitan yang berlaku melibatkan organ lain. Ia akan menyebabkan demam juga terjadi.
Migraine – Migraine berlaku kerana pembuluh darah berada dalam keadaan yang tidak stabil, tidak terurus, ia akan menjadi bengkak disebabkan oleh faktor tekanan, pemakanan dan sebagainya.
Tension – Sakit kepala tension ini terjadi melibatkan saraf-saraf otak dimana otot kepala akan menegang dan terasa sakit. Kadang kala penglihatan anda juga tidak akan begitu jelas.

Kini kami memberi rebat sebanyak RM50 untuk setiap pembelian AXA eMedic! Promosi ini tidak akan bertahan lama, jangan tunggu lama dan bertindak sekarang di PolicyStreet.com!
Akibat Kerap Sakit Kepala Kepada Kesihatan

kerap sakit kepala yang teruk

Terdapat banyak kesan dan akibat sakit kepala yang kerap berlaku terhadap kesihatan anda. Semestinya kehidupan dan aktiviti anda akan terasa sedikit terganggu. Mari kita lihat akibat kerap sakit kepala kepada kesihatan anda.
1. Cenderung Kepada Penyakit

Kerap mengalami sakit kepala menjadikan keadaan anda cenderung mendapatkan penyakit sekiranya anda masih belum merawat sakit kepala yang sering dialami sebelum ini. Penyakit yang dialami boleh jadi penyakit biasa ataupun penyakit kronik.

Penyakit-penyakit Akibat Kerap Sakit Kepala-Antara sebab kerap sakit kepala

Vertigo – Sakit kepala yang sering berasa berputar secara tiba-tiba, hilang fokus dan sering sakit kepala.
Meningitis – Ia adalah jangkitan atau radang yang terjadi pada selaput otak dan akan menyebabkan sakit kepala yang berterusan dan kerap.
Migraine – Migraine terjadi kerana tekanan atau pembengkakan otak dan saraf yang sentiasa dirasai menyebabkan berlaku sakit kepala.
Sinusitis – Sinusitis adalah penyakit radang atau jangkitan disebabkan oleh kuman dan bertempat di rongga-rongga badan seperti mulut, hidung dan sebagainya.
Cluster – Sakit kepala kluster menjadikan anda tidak dapat tidur malam, sakit kepala akan berpindah ke pipi, leher dan sebagainya. Ia terjadi kerana amalan merokok, keturunan keluarga dan sebagainya.
Strok – Strok akan berlaku sekiranya kepala sakit secara kerap dan mengalami keletihan otak dan saraf. Penggunaan ubat sakit kepala berlebihan selalunya akan menyebabkan risiko strok.
Mata semakin rabun dan tidak jelas juga merupakan salah satu akibat yang anda akan alami dek kerana sakit kepala yang sangat kerap. Justeru, kesihatan anda juga turut terjejas dari segi penglihatan, keletihan dan sebagainya.

2. Mengakibatkan Pendarahan

Punca kerap sakit kepala

Pendarahan antara otak dan tisu yang menyelaputi otak mungkin terjadi disebabkan oleh saluran darah yang bergumpal serta kesan daripada rutin harian anda seperti merokok, mengalami tekanan, mempunyai tekanan darah tinggi dan sebagainya. Selain itu, pendarahan juga berlaku oleh kerana jangkitan bakteria pada organ-organ wajah seperti hidung, mata, telinga dan lain lagi.
3. Penyakit Kronik Dan Tumor

Antara kerap sakit kepala sangat

Kerap sakit kepala juga boleh mengakibatkan berlakunya penyakit kronik dan tumor. Penyakit kronik yang amat ditakuti adalah sakit kanser otak dan tumor pula merupakan ketumbuhan yang terjadi di dalam kepala anda. Kedua-dua sakit kepala kronik ini terjadi akibat dari sakit kepala yang terlalu kerap sehingga melibatkan sakit di bahagian dahi, kepala dan di bawah belakang kepala.

kerap sakit kepala boleh bahayakan nyawa

Bahaya sakit kepala yang tiada sebab dan penyelesaiannya kerana dikuatiri anda mempunyai penyakit kronik. Bagi mencegah sebelum terlambat, anda boleh melakukan pemeriksaan di klinik atau hospital sementara masih awal. Segala persiapan mengubati kerap sakit kepala boleh diambil dalam tempoh masa yang awal untuk mengelakkan sebarang masalah termasuklah proses pembiayaan perubatan dan pembedahan.

Selain sebab kerap sakit kepala

Pastinya penyakit kronik atau sakit kepala yang kerap ini memerlukan anda bermalam di hospital atau paling tidak pun, anda perlu ke hospital bagi mendapatkan rawatan pada siang hari tanpa bermalam di sana. Bagaimana pula dengan kos rawatan dan pembedahan penyakit tersebut?

Check Also

10 petua paling berkesan merawat keputihan

10 petua paling berkesan merawat keputihan

10 petua paling berkesan merawat keputihan|setuju tak kalau kami cakap bahawa keputihan yang berlebihan boleh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!