Home / isu semasa / Leka gunakan handphone-tersadung lalu terjatuh lebih 10 meter ke bawah dari lift

Leka gunakan handphone-tersadung lalu terjatuh lebih 10 meter ke bawah dari lift

Kepala bocor akibat terjatuh dari eskalator kerana leka gunakan handphone

Seorang lelaki berusia 35 tahun di China menggunakan telefon bimbitnya ketika menuruni eskalator di Chongqing West Railway Station pada 26 September lalu.

Malang tak berbau, dia tersadung lalu terjatuh lebih 10 meter ke bawah bersamaan dengan 30 langkah kerana terlalu leka menggunakan telefon bimbit.

Ketika terjatuh, kepala mangsa terhentak dan mengalami penda-rahan teruk serta tidak sedarkan diri.

Pengawal keselamatan dan pegawai polis yang bertugas ternampak kejadian itu terus segera datang menghulurkan bantuan.
Tidak beberapa lama kemudian, paramedik tiba dan membawanya ke tempat yang selamat agar mangsa dapat bernafas dengan baik.

Selepas 15 minit kemudian, mangsa tersedar dan terus dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Difahamkan mangsa sudah pulih dari keceder-aannya.

Peringatan kepada netizen, jangan gunakan telefon bimbit ketika berada di situasi yang memerlukan anda fokus ke depan agar kejadian seperti ini tidak berulang kerana jika tersilap langkah, ia boleh menyebabkan anda hilang dari dunia ini selama-lamanya. Ingatlah pada orang tersayang.

Sumber: Oriental Daily, World of Buzz

www.thereporter.my

Pakai HP Saat Berjalan Lebih Berbahaya – Mungkin Anda berpikir bahwa berjalan kaki sambil berkirim pesan melalui handphone tidak lebih membahayakan daripada saat mengemudi. Namun ternyata sebuah penelitian menyatakan sebaliknya. Berkirim pesan lewat handphone saat berjalan sama berbahayanya ketika sedang mengemudi. Penelitian tersebut mengatakan hampir satu dari tiga orang pejalan kaki menggunakan handphone saat sedang berjalan melintasi jalan, baik untuk menelepon atau berkirim pesan. Ini meningkatkan kemungkinan mereka tertabrak mobil.

Menggunakan handphone pada saat berjalan sama bahayanya dengan saat mengemudi, karena ini dapat memecah konsentrasi. Selain itu menurut ketua peneliti Dr Beth Ebel, Direktur Pencegahan Cedera Harborview dan Research Center di University of Washington di Seattle, Amerika Serikat, pejalan kaki yang menggunakan handphone saat berjalan dapat membahayakan pengemudi di jalan juga. “Kita harus melakukan batasan-batasan tentang kapan dan di mana dalam menggunakan perangkat elektronik,” katanya.

Menurutnya pula, sudah banyak larangan untuk menggunakan telepon saat mengemudi, namun masih menolerir saat berjalan. Seharusnya diadakan peraturan yang ketat agar orang tidak menggunakan alat elektronik meskipun saat sedang berjalan. “Sebagai pejalan kaki, Anda memiliki kewajiban untuk keselamatan Anda,” katanya. Penelitian yang diterbitkan pada jurnal Injury Prevention ini mengamati sekitar 1.000 orang menyeberang 20 persimpangan sibuk di Seattle selama musim panas 2012.

Tim Ebel membandingkan orang yang menyebrang jalan dengan kegiatan yang mengganggu seperti berbicara di telepon, berkirim pesan, mendengarkan musik, bicara pada orang lain, ataupun direpotkan oleh anak-anak atau hewan peliharaan. Dari kegiatan-kegiatan tadi, rata-rata orang membutuhkan waktu yang lebih lama untuk melintasi jalan yaitu sekitar setengah hingga satu detik lebih lama

. Meskipun mendengarkan musik dapat mempercepat waktu dalam melintasi jalan, namun kegiatan ini membuat orang “lupa” untuk melihat sekitar. Berkirim pesan adalah kegiatan yang paling berbahaya karena dapat membuat orang melintasi jalan 2 detik lebih lama.

Artikel ini telah tayang di Kompas.com dengan judul “Pakai HP Saat Berjalan Lebih Berbahaya”, https://lifestyle.kompas.com/read/2012/12/14/14402121/pakai.hp.saat.berjalan.lebih.berbahaya.

Perhatian : artikel dalam web ini diambil dari pelbagai sumber sekiranya didapati ia tidak benar sila pm admin dibawah untuk memadamkannya

PM kami disini — > https://www.facebook.com/MediaVirall/messsages

 

PENGIKLANAN BERBAYAR

ingin jana pendapatan RM100-RM300 setiap hari dengan grab tetapi tiada kereta? kami sediakan kereta untuk disewa khas Area KL dan Selangor sahaja klik disini

berminat iklankan produk anda di blog dan page total 1.2 juta like? PM kami

Check Also

PENIAGA ASING PASAR BORONG SELAYANG,Dah macam jalan dekat NERAKA-sesak

PENIAGA ASING PASAR BORONG SELAYANG SEMPADAN MPS SELAYANG & DBKL Bagus bahagian penguatkuasa sekarang banyak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!