Home / politik / Mahathir Offer PAS & UMNO serta Parti Melayu sertai PPBM lumpuhkan PH?

Mahathir Offer PAS & UMNO serta Parti Melayu sertai PPBM lumpuhkan PH?

JOHOR BAHRU: Dr Mahathir Mohamad hari ini mempelawa semua parti politik Melayu termasuk Umno untuk menyertai PPBM dalam usaha menyatupadukan serta memperkasakan kuasa politik orang Melayu.

Pengerusi PPBM itu berkata kewujudan semakin banyak parti politik Melayu menyebabkan potensi untuk mereka menang dalam pilihan raya semakin tipis.

“Kalau dulu, cuma ada satu sahaja parti yang mewakili orang Melayu iaitu Umno tetapi kerana tamak untuk mendapatkan tempat, maka hari ini orang Melayu berpecah kepada 6 (parti).

“Enam, bukan lagi majoriti 60% tetapi setiap parti 10% sahaja,” katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri PPBM Johor di Dewan Serbaguna Johor Jaya.

Mahathir juga turut mengingatkan barisan kepimpinan parti supaya menjadikan episod kekalahan Umno di Johor yang digelar sebagai kubu kuat parti berkenaan sebagai satu pengajaran.

“Yang jelas ialah walau kuat bagaimana sekalipun parti itu kalau ia sudah menyeleweng, ia akan jadi lemah. Inilah pengajaran yang kita dapat dari peristiwa dari Johor ini pada pilihan raya umum ke-14,” katanya.

Ketika ditanya pemberita selepas ucapan itu sama ada pelawaan beliau akan mendapat tentangan daripada parti komponen Pakatan Harapan (PH), Dr Mahathir berkata: ”Itu masalah dia. Kita tiada kaitan dengan parti-parti lain. Walaupun dalam PH, mereka pun dapat ahli baru juga.”

Selain itu, beliau turut mengingatkan supaya semua ahli parti setia kepada parti dan perjuangannya dan tidak taksub kepada pemimpin tertentu.

Ketibaan Mahathir pada majlis itu 5.05 petang tadi disambut oleh Timbalan Presiden Mukhriz Mahathir dan Pengerusi PPBM Johor, Mazlan Bujang.

 

paling hot!!

Pinjaman mudah untuk kaum wanita sehingga RM30,000

Menteri PH rasic Hasut benci Melayu

Ind!a m*buk langgar peniaga hingga mat! diikat jamin RM8000 dan tidak mengaku salah

video & 14 gambar : Tanah perkuburan islam dibakar, masjid dibaling batu di Melaka

Panggil cikgu pondan, rupanya budak dirotan kaki pub dan pelajar bodoh!- netizen buka rahsia

Jenazah wanita di tanam selama 13 tahun tak reput dan berbau wangi! inilah amalan ketika hidupnya

Video : Ceramah politik di kursus Haji oleh Mujahid

Check Also

Selepas Azmin, Video S*ks mirip Anwar Ibrahim pula tular dalam Youtube

Baru-baru ini kecoh apabila video semburit antara Azmin Ali dan Haziq tular di media sosial. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!