Home / Uncategorized / YUSUFF AR RAFIF & FISHBALL 🍑 yang hampir meragut nyawa….

YUSUFF AR RAFIF & FISHBALL 🍑 yang hampir meragut nyawa….


YUSUFF AR RAFIF & FISHBALL 🍑 yang hampir meragut nyawa….
Begini kisahnya.. pada hari jumaat 23hb Nov 2018 lepas kami sekeluarga pergi bercuti di Penang. Sampai check in di hotel Bayview Resort Batu Feringghi dlm pukul 11 pg.. pilih hotel ni sb kolamnye jer yg agak luas & sesuai utk Yusuff & Zulaikha mandi.. harga ok jugakla jika nk dibandingkn dgn hotel Hard Rock disblhnya yg paling murah biliknyer pun dh RM700 lebih.. x mampu den tp dr segi kolam mandi xde beza sgt pun..
Ptg dlm kui 5pm dh bawa diorang pergi mandi sb dr awal lg Zulaikha dh excited ajak turun ke kolam. Punya hepi Yusuff & Zulaikha mandi ptg tu.. maybe lama x enjoy tempat2 gini selalu klu bercuti terus bawa diorang balik kg kt Perlis jer.

Pendekkan cerita lepas maghrib kitaorang dh bersiap utk keluar mkn nasi kandar kt Line Clear. Selepas mkn sempat lepak sekejap kt Padang Kota sblom balik ke hotel.
Cerita fishball baru nk start kt sini..masa otw balik tu Yusuff nk sgt fishball yg ada jual kt tepi2 jln tu. So beli lah utk dia satu.. peel dia memang suka sumbat sebiji tu terus dlm mulut x kira sebesar mana fishball tu. Tgh drive tiba2 wife jerit ckp Yusuff tercekik. Memang masa tu Yusuff dh start nangis tp x keluar suara. Terus stop kete kt tepi jln yg tgh sibuk tu. Paham2 jela area Teluk Bahang mcm mana mlm2.. kiri kanan penuh dgn kedai makan & gerai2 baju. Wife dh tepuk2 supaya cepat selamatkan Yusuff segera.

Masa tu dh x ingat soal jln.. yg ingat hanya nk bawa keluar Yusuff segera dr kereta & nk buat CPR CHOKING utk dia sb tahu peluang ada hanya ada beberapa minit jer masa tu. Pengalaman xde namun mahu x mahu kena buat sampai berjaya sb ni dh antara hidup & mati anak sendiri masa tu.
Masa berjln laju…. Yusuff dh start lembik2 sb dh 2 minit lebih Yusuff mengelupur sambil nangis yg x keluar suara. Org yg lalu lalang hanya memerhati & x tahu saat genting yg tgh kami alami masa tu. Badan Yusuff dh makin longlai. Tahu dia dh x mampu nk sedut nafas masa tu, nk bawa pegi hospital memang x la.. confirm x sempat melainkn tertera “kecemasan & trauma” sbrg jln. Wife dh nk nangis masa tu..

Dlm hati dh fikir yg x elok mcm2..dh terbayang hilang dia sekelip mata akibat cuai sendiri sb bg dia mkn sebiji besar fishball tu. Tahu nk buat cpr hanya ada 1 peluang lg.. masa ni yusuff dh lembik sgt & terpaksa goncang2 bdn dia utk sedarkn dia semula. Minta air dgn wife (mujur dlm kereta ada air kosong) & sapu kt muka Yusuff sambil berdoa mohon Allah lepaskn apa yg tersekat dlm kerongkong dia tu.

Dengan kuasa Allah 2-3x tepuk lepas tu dh terpelanting keluar separuh fishball yg besar dr mulut dia. Malas nk tenung lama2 fishball kt tanah masa tu, terus bw Yusuff masuk kereta utk bawa balik ke bilik hotel cepat2. Perasaan lega x payah ckp laa… klu boleh tebus saat genting tu dgn apa saja kita sanggup.
Alhamdulillah.. semua selamat. Tgk dia main dlm bilik mcm xde apa2 yg berlaku td. Bertuahnya si Yusuff ni sb Allah panjangkn lg umurnya…

Lepas ni dh xde fishball lg utk Yusuff wpun dh dipotong kecil2.. trauma rasa tgk benda tu dkt dgn Yusuff. Pesanan utk kwn2 semua hati2 lah dlm pemberian makanan yg bersaiz besar utk anak2 yg masih kecil.. bahaya boleh dtg tanpa diduga. Peluang utk kita buat cpr choking hanya ada beberapa minit saja. Terima kasih kpd yg membaca coretan ni. Mohon maaf sb ayat berterabur nk karang.. saja karang utk kenangan Yusuff di masa dpn.
Terima kasih juga kpd warga kecemasan HTAR Klang krn penah mngajar saya teknik BLS – Basic Life Support & Wassalam..

#infoibuhamil2019

Check Also

kenyataan ‘bodoh’ M Kulasegaran buatkan Mahathir panas

kugalasan Malaysia tidak memerlukan warga Afrika untuk memenuhi keperluan pengambilan tenaga kerja bagi sektor perladangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!